Nieuw operaplein geopend

In juli was het zover! Het nieuwe operaplein ging open. Er was een heel jaar intensief aan gewerkt. En op 20 juli was het werk eindelijk af en werd het plein voor het publiek opengesteld. Het resultaat is een autovrije ruimte van wel 120 meter lang en 55 m breed.

Innovatief ontwerp door Spaanse architect

Het plein is ontworpen door een Spaanse architect: Manuel De Solà-Morales. Hij ontwierp destijds ook de nieuwe Keyserlei. Hij is bekend voor zijn vernieuwende visies op stadontwerp. Zo combineert hij op een innovatieve manier architectuur, publieke ruimte en stedenbouw.

Voor voetgangers en fietsers

Het plein is een ruimte voor fietsers en voetgangers in de eerste plaats. Auto’s hebben enkel doorgang aan de zijkant in een weg voor plaatselijk verkeer. Daar passeert ook de tramlijn. Momenteel wordt ook nog ondergronds aan het plein gewerkt: er komen tunnels voor het doorgaand verkeer, een parking, een fietsparking en het metrostation Opera. Eind 2019 zou alles klaar moeten zijn.

Te weinig groen op het nieuwe Operaplein?

Het nieuwe ontwerp kreeg de laatste weken al heel wat kritiek te verduren. Zo tekenden twee weken na de opening 60 000 mensen al een petitie om het plein te voorzien van meer groen. Nu is het vooral open ruimte met weinig bomen. Er moet wel gezegd worden dat het plein eigenlijk nog altijd niet helemaal af is en aan weerszijden van het Operaplein zijn er nog bouwwerven om ondergronds verder te werken. Een oorzaak dat er weinig bomen aangeplant zijn op het plein is bijvoorbeeld de ondergrondse parking eronder. Er kon weinig grond vrijgelaten worden voor de stevige wortels van grote bomen. Maar de open ruimte op zich heeft ook zo zijn voordelen: het is een rustpunt in de voor de rest heel drukke omgeving van de vele bushaltes. En op de Leien komen in de toekomst heel veel bomen te staan. Vast staat dat het een enorme verbetering is met hoe de toestand vroeger was.

De Opera van Antwerpen

Heb je zin in een voorstelling van de Opera van Antwerpen? Een prima idee. Parkeer je auto op wandelafstand in Parking Diamant en wandel van daaruit op je gemak naar het Operagebouw. Zo kan je het vernieuwde Operaplein zelf beleven en inschatten. Er zijn dit najaar weer heel wat voorstellingen gepland in het Operagebouw. We geven je hieronder enkele tips.

Choreolab

Choreolab is de dertiende uitgave van een reeks rond de dansers van het Ballet van Vlaanderen. Ze maken hun eigen choreografieën en stellen die voor aan het publiek. Je krijgt een rijke mix aan stijlen en bewegingstalen. Choreolab is een voorstelling waarin je getuige bent van de vele talenten en veelzijdigheid van het Ballet van Vlaanderen. De voorstellingen gaan door in september en tickets kunt u boeken via de site van Opera Ballet Vlaanderen. Parkeren doet u makkelijk en vlakbij in Parking Diamant.

Geleide rondleiding

Je wilt het Operagebouw van dichterbij bekijken en beter leren kennen? Dan is de geleide rondleiding een absolute must. Je zal vast en zeker onder de indruk zijn van de fantastische akoestiek, de magnifieke plafondschilderingen en het grootse zijtoneel. Je krijgt heel wat uitleg over de artistieke en logistiek werking van het Operagebouw. En als de planning goed uitkomt, kan je ook een blik achter de schermen werpen van een heuse voorstelling. De rondleiding vindt maandelijks plaats op zaterdag om 11u. Je kan het hele jaar door deze geleide rondleiding boeken via de website van Opera Ballet Vlaanderen.

Parkeer op wandelafstand van de Opera van Antwerpen

In Parking Diamant staat je auto veilig en op wandelafstand van het Operagebouw. Ook ideaal als je een namiddagje wil shoppen of rondkuieren in ’t Stad. Check hier de openingsuren, faciliteiten, diensten en tarieven van Parking Diamant.

bron beeldmateriaal: noorderlijn.be