Beste joodse restaurant in Antwerpen? Probeer deze zeker eens uit!

Koosjer eten in Antwerpen

Koosjer eten in Antwerpen? Dat mag uiteraard geen probleem zijn, want in Antwerpen woont een behoorlijk grote joodse gemeenschap. Veel mensen die een dagje naar Antwerpen komen of een weekendje in Antwerpen gepland hebben, willen dan ook graag eens een joods restaurant bezoeken. Wat raden we jou aan? In de diamantwijk zijn er tal van joodse restaurants. Dat is een goede uitvalbasis om op verkenning te gaan. Parkeren doe je vlakbij in Parking Diamant, op wandelafstand van de beste joodse restaurants van ’t Stad!

Het joodse restaurant bij uitstek: Hoffy’s

Hoffy’s is al meer dan 30 jaar een vaste waarde in Antwerpen. Het restaurant werd pas echt bekend toen het de revue passeerde in Goed Volk, het populaire programma van de al even befaamde tv-kok Jeroen Meeus. Sedert Hoffy’s in het tv-programma werd voorgesteld, trekt het nog meer bezoekers. Zelfs Antwerpenaren komen hier nu vaker langs voor een lekker etentje.

Wat is koosjer nu eigenlijk?

Hoffy’s is net zoals alle andere joodse restaurants een koosjer restaurant. Koosjer is een Hebreeuws woord. Het is een verzamelnaam voor alle joodse wetten rond voeding en eten. Zo is het voor de joodse gemeenschap onrein om dieren zoals varkens, paard, paling of kreeft te eten. Koosjer eten is eten dat wel rein is en dat dus wel mag gegeten worden. Dieren moeten ook ritueel geslacht zijn om ze te mogen eten. Een andere regel is dat vlees- en melkproducten niet samen mogen bereid en gebruikt worden.

De keuken bij Hoffy’s: Jiddische traditionele gerechten

De Jiddische – of simpelweg joodse – keuken combineert allerlei invloed en smaken van over heel de wereld. Ze houden van verschillende smaken, geuren en kleuren op een bord gecombineerd. Het eten wordt er altijd bereid volgens de traditionele regels en daarmee is deze zaak de enige in Europa die dat doet. Je eet er gevulde aubergines, lokschenkiegel, chulent, sefardische kip, gevulde karper,… Zaken die je nergens anders vindt. Een echte belevenis!

Kleinblatt

Kleinblatt is dan weer niet echt een restaurant, maar een echte joodse bakkerij in de Provinciestraat. En het brood en gebak is hier echt niet te versmaden. Dus is een bezoek aan Kleinblatt tijdens je dagje of weekendje Antwerpen echt wel de moeite waard. Je koopt hier allerlei soorten joods brood zoals kummel brood, het typisch gevlochten Challe brood, maar ook bagels en uienbroodjes. Ook de koffiekoeken zijn er heerlijk. En je vindt er uiteraard andere dan bij de Vlaamse bakker. Denk maar aan een koffiekoek met platte kaas of myrtillekoeken. En wie zin heeft in taart, moet zeker eens de kaastaart van Kleinblatt uitproberen. Hemels!

De beste falafel ter wereld bij Beni Falafel

En voor de beste falafel ter wereld ben je aan het goede adres bij Beni Falafel. Intussen bestaat dit restaurant al meer dan 50 jaar en is het een gevestigde waarde sinds jaar en dag. Wat maakt de falafels van Beni Falafel zo lekker? De verse ingrediënten!

Wat is een falafel eigenlijk? Het gerecht zou van oorsprong Arabisch zijn en bestaat uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten of tuinbonen. De balletjes worden geserveerd in een pitabroodjes samen met sla, tomaatjes, uitjes en sausjes zoals hummus, knoflooksaus, taratoorsaus of een ander pittig sausje.

Het restaurant is heel eenvoudig van inrichting, maar er heerst altijd een gezellig sfeertje. De bezoekers zijn een uiteenlopende smeltkroes van studenten, orthodoxe joden, toeristen en Antwerpenaren.

Lekker uiteten

Heb je een etentje gepland bij Hoffy’s of Beni Falafel? Of wil je wel eens de lekkere cheese cake proeven van Kleinblatt? Dan parkeer je veilig en voordelig in Parking Diamant, op loopafstand van de beste joodse restaurants van Antwerpen.