Kunst in Parking Diamant en in ‘t Stad

Graffiti in Antwerpen

’t Stad is een openluchtmuseum voor wie houdt van urban art. Wat vroeger nog bestempeld werd als vandalisme is tegenwoordig een unieke kunstvorm. De Belgische grootsteden worden alsmaar kleurrijker met krachtige muurschilderijen en graffiti. Oude, grijze – en saaie – muren worden omgetoverd tot prachtige kunstwerken. Ga op ontdekkingsreis in Antwerpen en vind de mooiste muurschilderijen van ’t Stad.

De Vredesduiven in Parking Diamant

Je bent Parking Diamant nog niet uit of je spot al het eerste kunstwerk: ‘De Vredesduiven’ van bekende muurschilder Smates. De hele muurwand als je binnen- of buitenrijdt is bedekt met een prachtig tafereel: witte duiven in de donkere, bewolkte nacht. Achter hen schijnt het felgeel-rode licht als een teken van hoop en goddelijkheid. Rond de nek van de duiven zie je een ketting met een stralende diamant: een knipoog naar Parking Diamant en de rijke diamantbuurt van Antwerpen.

Straatkunstenaar Bart Smeets

Bart Smeets – de kunstenaar achter Smates – is een Belgische straatartiest uit Mechelen. Als kind wou hij graag striptekenaar worden en in zijn tienerjaren ontdekte hij graffiti. Vele jaren en schilderlessen later werd muurschilderen zijn fulltime job. Je vindt zijn kunstwerken in alle grootsteden van Vlaanderen én daarbuiten. Voor hem is geen uitdaging – of muur – te groot. Zijn advies voor aspirerende straatschilders? Gewoon doen!

Het proces van een straatkunstenaar

Bart neemt eerst een foto van zijn ‘canvas’ – de muur – en maakt een voorontwerp in Photoshop. Op die manier ziet de klant meteen hoe zijn muur eruit zal zien. Voor hij aan het schilderen gaat, tekent Bart allerlei e kriebels op de muur. Deze techniek – Scribble Grid – zorgt ervoor dat hij het voorontwerp gemakkelijker vergroot op de muur. Aan ‘De Vredesduiven’ in Parking Diamant heeft hij een week gewerkt en het resultaat mag gezien worden! Bekijk zeker ook zijn andere werken in Antwerpen zoals ‘Muur met Handpop’ in het Sint-Andrieskwartier.

Antwerp Museum App: stippel je route zelf uit!

Ga op ontdekkingsreis door Antwerpen en ontdek meer dan 200 verschillende muurschilderijen, tags, mozaïek en stencils. Met de Antwerp Museum App stippel je gemakkelijk zelf je route uit. Bij alle werken vind je de naam van de kunstenaar met vaak ook een extra woordje uitleg. Geen fan van lange wandelingen? De app heeft ook een leuke fietsroute van 22 kilometer die start op de Grote Markt van Antwerpen.

Graffititour door Antwerpen met gids

De Antwerpse graffititocht leidt je door het centrum van Antwerpen – en een paar aangrenzende wijken – waar je de mooiste tags en muurschilderingen ontdekt. Een ‘graffitispotter’ gidst je door de straten van Antwerpen en geeft meer uitleg over de oorsprong van graffiti, de nieuwe kunstvormen en de prachtige werken die je tegenkomt.

Zelf aan de slag met de graffiti bus? Schrijf je in voor de workshop!

Hebben de kunstwerken je tijdens de rondleiding geïnspireerd? Schrijf je dan in voor de leuke graffitiworkshop achteraf. In buurtcentrum Costa ga je zelf aan de slag met je verfbus en creëer je je eigen urban kunstwerk!

Op stap in Antwerpen!

Maak van je graffititour een leuke daguitstap! Ontdek de gezellige koffiebars en de bruisende uitgaansbuurten van Antwerpen. Neem je de kinderen mee? Combineer je wandeling dan met een van de vele kindvriendelijke activiteiten in Antwerpen.

Graffititour door Antwerpen?
Prachtige muurschilderijen ontdekken?

Ontdek ‘De Vredesduiven’ in Parking Diamant – In’t Stad uit de drukte
Hier vind je alle praktische info