Visit Chinatown: de Chinese wijk in Antwerpen: een bezoek meer dan waard!

Tal van wereldsteden – denk maar aan New York, San Francisco, London, Parijs, Amsterdam – hebben een Chinese wijk. Maar je hoeft niet zo ver te gaan om je onder te dompelen in de Chinese sfeer. In ons eigenste Antwerpen vind je ook een heel levendige en echte Chinese wijk of Chinatown! Een bezoekje meer dan waard.

Parking Chinese wijk

Benieuwd naar de Chinese wijk? Breng er een bezoekje aan. Parkeren dichtbij de Chinese wijk doe je onbezorgd en heel makkelijk in Parking Diamant. Parking Diamant ligt op wandelafstand van de Van Wesenbekestraat en de Van Arteveldestraat: de twee straten die de Antwerpse Chinese wijk vormen. Hier vind je alle praktische info en de ligging van Parking Diamant.

Marmeren leeuwen beschermen Chinese wijk

Aan de twee uiteinden van de Van Wesenbekestraat zie je – heel indrukwekkend – twee levensgrote marmeren leeuwen die de wijk beschermen tegen kwade geesten. Ze vormen een echte toegangspoort. De verschillende onderdelen van deze poort zijn in China vervaardigd en vanuit China dan per schip naar Antwerpen gebracht. Smeedijzeren drakenlampions die in de straat hangen zorgen mee voor een traditionele Chinese sfeer.

Chinese restaurants en Sun Wah

De Chinese wijk herbergt ook een groot deel van de Chinese gemeenschap die in Antwerpen haar thuis heeft gevonden. In deze buurt vind je uiteraard tal van Chinese restaurants en eetgelegenheden. En er zijn ook echte Chinese supermarkten, onder meer Sun Wah. Sun Wah is de grootste Aziatische supermarkt van ons land. Er is zelfs een Chinese bakker in de straat.

Kungfu en boeddhistische tempel

En er is nog meer. Zin om kungfu te leren? Dan kan je terecht in de plaatselijke kungfuschool. Voor de boeddhisten onder ons is er ook een boeddhistische tempel in de Antwerpse Chinese buurt. En ook wie het meer heeft voor de Thaise of Vietnamese keuken kan in Chinatown zijn hart ophalen.

Ieder jaar in januari: Chinees Nieuwjaar

Ieder jaar opnieuw – de datum verschilt ieder jaar – wordt het Chinese Nieuwjaar uitbundig gevierd. In China wordt het Chinees Nieuwjaar traditioneel zelfs 15 dagen aan een stuk gevierd. In de Chinese wijk in Antwerpen staan overal Aziatische eetkraampjes opgesteld als het nieuwjaar gevierd wordt.

Hoogtepunt van het Chinees Nieuwjaar

En in de buurt wordt er ook van alles georganiseerd rond de Chinese cultuur. De Chinese Leeuwendansparade is hét hoogtepunt van het Chinees Nieuwjaar in Antwerpen. Dansende figuren uit de Chinese mythes en sagen dansen erop los. Een echt spektakel. Je kan er ook een Chinese theeceremonie meemaken, kalligrafie leren en een sessie tai chi bijwonen.