Beleef het Barokjaar in Antwerpen vanop de voorste rij

‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’: een must

2017 was het jaar van de Diamant. 2018 is het jaar van de barok in Antwerpen. Dit culturele festival speelt zich af op verschillende locaties in de stad. Het Rubensjaar nam een flitsende start in juni en duurt nog tot maart 2019. Kom naar Antwerpen, parkeer uw wagen veilig en efficiënt in Parking Diamant en beleef het Barokjaar vanop de eerste rij.

Rubens beleven in het Rubenshuis

Uiteraard start u het jaar van de barok in het Rubenshuis met ‘De meester leeft’. Daar ontdekt u wie onze beroemdste grootmeester was, hoe hij leefde en werkte. U treedt werkelijk binnen in de leefwereld van deze grootmeester schilder. En natuurlijk kan u vele van zijn meesterwerken bekijken en bewonderen. Ter gelegenheid van het Barokjaar is de permanente collectie aangevuld met enkele heel bijzondere kunstwerken van andere meesters uit de tijd van Rubens zoals Titiaan, Tintoretto en Anthony Van Dyck.

Zelfportret terug in het Rubenshuis

Ook het zelfportret van Rubens is terug in huis. Het portret was meer dan een jaar in handen van enkele heel kundige restaurateurs die met hoogtechnologische apparatuur het doek in al zijn glorie herstelden. Het resultaat is fenomenaal: er zijn details te zien die decennia lang verborgen waren omdat de originele verflaag bedekt was met nieuwe verflagen. Tegelijk kan u er momenteel ook de zelfportretten van Jordaens en Van Dyck bewonderen, een unicum voor West- en Noord-Europa.

Architectuur van Rubens

Het tuinpaviljoen en de portiek in het Rubenshuis dateren nog origineel uit de tijd van Rubens én zijn door Rubens zelf ontworpen. Rubens was dus ook een architect. Begrijpelijker wijs zijn deze elementen toe aan restauratie. Omwille van het Rubensjaar wordt deze restauratie nu opengesteld voor het publiek. Zo krijgt u te zien hoe de restaurateurs de restauratie met heel veel vakmanschap en kennis tot een goed einde brengen. Een unieke belevenis.

Duurste werk ooit van Rubens tentoongesteld in het Rubenshuis

Voor de gelegenheid van het Rubensjaar wordt ook het duurste werk van Rubens ooit, De kindermoord in Bethlehem, tentoongesteld. Het werk hangt normaal gezien in de Art Gallery of Ontario in Canada. Het is een vroeg meesterwerk van de schilder en toont het wrede tafereel van de kindermoord in Bethlehem. Herodes gaf toen het bevel om alle jongetjes onder de twee jaar te vermoorden. Hij had immers gehoord dat er een nieuwe koning was geboren en hij vreesde dat er een einde zou komen aan zijn heerschappij. Het werk kwam in verschillende collecties terecht en werd toegeschreven aan verschillende kunstenaars. Tot enkelen specialisten in 2001 het werk definitief toeschreven aan Rubens. In 2002 werd het doek geveild bij Sotheby’s in London. Het werd gekocht door een Canadese zakenman voor 49 miljoen pond. Hij schonk het aan het museum in Ontario. En nu is het wereldberoemde doek dus op reis en geland in Antwerpen.

Nog tal van voorstellingen rond barok in Antwerpen

Naast de unieke tentoonstelling in het Rubenshuis zijn er nog tal van tentoonstellingen en voorstellingen die verband houden met barok in Antwerpen. Zo is er de fototentoonstelling in het FOMU van Paul Kooiker waarbij weelderig, vrouwelijk naakt zoals uit Rubens’ tijd centraal staat. Er zijn concerten rond barokcomponisten zoals Bach, Händel en Vivaldi. En u kan ook tal van wandelingen doen met een stadsgids langs gebouwen en monumenten in barokstijl. Natuurlijk zijn er ook nog tal van andere musea die je kan bezoeken in hartje Antwerpen.

Parkeer in Parking Diamant om het Barokjaar ten volle te beleven

Wilt u graag het Barokjaar ten volle beleven? Kom dan naar Antwerpen, parkeer uw auto veilig en handig in Parking Diamant – in ’t stAd, uit de drukte. U bent er op loopafstand van het Rubenshuis en tal van andere locaties waar het Barokjaar zich afspeelt. Check hier de voordelen die u geniet als u parkeert in Parking Diamant.

bron beeldmateriaal: websites visitantwerpen.be, rubenshuis.be